tisdag 29 juni 2010

Vandringen fortsätter

Nu har vi kommit fram till Myrbodarna vid Valsjöbyn där vi tar vila för natten. Vi har slagit läger vid en jättemysig, gammal fäbod. Huset är intakt från 1700-talet och det speciella är att gården brukas och huset används - till skillnad från de flesta andra som endast brukar vara visningshus. Vi fick hemmagjord blåbärssaft av kvinnan som äger stället och imorgon blev vi lovade att få titta på när de ska separera mjölken från fettet (eller nåt sånt). De kärnar även sitt eget smör här. Det är värsta idyllen ;) Vi satt och åt mat vid stugan och hade världens härligaste utsikt. Kan inte lägga till fler foton eftersom jag inte kan se vad bilderna föreställer (varför min bror kom med på en bild). Men ett foto hade ändå inte gjort utsikten rättvisa. Vi fick förresten skjuts en bit på ett traktorflak tidigare. Vi blev jättesmutsiga och kände oss som äkta lantisar :D

måndag 28 juni 2010

Centrum i Duved

En ljuv morgon i Duved består av regn och dimma. Det var jättefint väder hela dan igår nästan, sen helt plötsligt som från ingenstans så kom värsta ovädret. Men det var i alla fall inte lika kallt som för nån vecka sen. Inatt var den första natten som jag sov utan vare sig underställ, fleecetröja, mössa eller strumpor. Och det utam att frysa :) Det börjar, med andra ord, att bli varmare. Jippi!

Framme i Duved

Nu har vi kommit fram till Duved. Det tog ca 6 timmar och krävde 2 bussbyten för 18 mil. Kollektivtrafiken är inte att hurra för här i ingenmansland. Men det är inte så konstigt kanske, det bor ungefär 50 pers i varje by. I mataffären hälsar alla på varandra. De är säkert släkt med varandra oxå på nån höger. Men nu är vi här i alla fall! Det har varit strålande sol heeela dan. Eller tills nu när vi äntligen ska slå läger, då kommer det fram moln minsann. På onsdag när vi ska börja gå så kommer det att regna. Sån är moder natur ska ni veta. Nu ska vi njuta av det fina vädret och passa på att fiska lite och grilla marshmallows :)

söndag 27 juni 2010

Vandringen fortsätter

Imorgon fortsätter vi vår vandring efter mer än en vecka i stugan. Vi tyckte att det var ett vinnande koncept - vandra en vecka, vila en vecka. Om vi kommer på ett sätt att ta med oss stugan så fortsätter vi med det konceptet. Idag har vi förberett oss med att bland annat tejpa fötterna. Sist vi var ute fick jag en jättestor blåsa på lilltån så nu har vi tejpat ännu mer än sist :) Om ca 8 timmar tar vi en buss och beger oss mot Rörvattnet. Vi måste först inom Duved och hämta ett paket. Vi kommer alltså att göra ett hopp på ca 20 mil, men oroa er inte, vi har fortfarande (ynka) 100 mil kvar att gå. Och jag menar, det är ju ingenting! Nu har vi följt fotbollen så trist att inte få se de viktiga matcherna. Zoran, du får uppdatera oss om det och andra saker ;)

torsdag 24 juni 2010

Veckan i stugan

Såhär har den senaste veckan sett ut. Vi fördriver med tiden med att läsa och äta godis. Livet är underbart. Favoritgodiset just nu är colaferraribilar och läsningen består mestadels av skvallertidningar. Och alla älskar vi skvaller. De som säger att de inte gillar skvallertidningar eller skvaller i allmänhet är precis likadana som dem som säger att de inte gillar godis - de ljuger allihopa. Förlåt att vi inte har skrivit på så länge, men som ni ser så har vi haft fullt upp. Och det har varit alldeles underbart. Vi funderar på att stanna här och plöja igenom alla serier och filmer som vi ännu inte hunnit se. Och blogga om det. Vad säger ni? Hade inte varit den bästa bloggen någonsin?! Fast ärligt talat så börjar vi få lite långtråkigt. Visst, det är jätteskönt att slippa frysa och vara blöt hela tiden, men vi längtar båda två efter att ge oss ut igen. Och nu börjar det bli bättre väder. Till helgen ska det regna (öf kårs) så efter helgen ger vi oss iväg. Närmare bestämt på måndag. Då ska vi försöka skriva lite flitigare. Fast i ärlighetens namn så har vi inte glömt att skriva, vi trodde bara inte att ni skulle vara så intresserade av vårt godisätande och läsande. Dessutom har jag ätit så mycket att jag skäms, t.o.m. för mig själv. Jag är helt enkelt född till att äta. Mums!

fredag 18 juni 2010

Mother nature - go f yourself!

Det är officiellt: moder natur fuckar med oss. Idag blev det kallare än nånsin. Folket som bor här säger att kylan har hållit i sig ovanligt länge. Moder natur och fröken ur är i maskopi med varandra. Och det går inte att lura dem heller. Vi försökte lura moder natur med att påstå att vi skulle gå tillbaka. Hon var för smart för det så hon fick det att blåsa och regna ännu mer. På samma sätt försöker man lura fröken ur, man gissar att klockan är mer än vad man egentligen tror, men då ser hon till att klockan är ännu mer. Igår vandrade vi från stugan och allt var frid och fröjd. Okej väder, okej terräng. Sen inatt så började det att blåsa, och vi snackar nästan storm (lätt överdrivet), men det blåste så mycket att våra överkroppar lutade i ca 10 grader för att stå emot vinden. Dessutom så regnade det, snöade och haglade. Inte det optimala vädret. Men när vi vaknade så valde vi ändå att fortsätta. Trots att vi hade frusit och det hade regnat in i tältet (pga blåsten så kom yttertältet mot innertältet). Efter några kilometer så var vi så frusna och upptäckte att regnet gick igenom vindjackan och efter mycket velande så vände vi tillbaka. Att komma till stugan var som att komma till himmelriket (dit varken fröken ur eller moder natur kan komma åt oss - suckers!). Nä, men helt ärligt så var inte vädret anledningen till att vi kom tillbaka - det var prinsessbröllopet. Så nu ska vi slappa här i några dagar. Sen får vi se hur vi gör. Vi hinner troligtvis inte slutföra gröna bandet så vi funderar på att ta oss fram delvis med buss. Men jag ska inte ljuga, tankar på att åka hem är inte långt ifrån. Det lilla lägenheten lockar väldigt mycket just nu.

onsdag 16 juni 2010

Hej då underbara stuga...

Imorgon bär det av mot vildmarken igen. Det innebär - i alla fall för en vecka framåt - regn, blåst, kyla, svett och ingen dusch. Gud vad ni där hemma måste vara avundsjuka på oss nu. Vi får se hur det blir med täckning denna gång. Men det hjälper inte att ha täckning om man inte har batteri, och för att det ska hända så måste solen titta fram. Så vi håller tummarna!

tisdag 15 juni 2010

SPOT

Jag glömde berätta om Spoten för er. Om ni klickar på SPOT och följer länken så kan ni följa oss på vår väg. Där kan ni alltså se vart vi befinner oss från dag till dag :)

Vilodag

Såhär ser det ut utanför stugan just nu. Idag har vi hållit på och tvättat hela dan, för hand så det tar lååång tid. Vi har oxå torkat tältet och vädrat sovsäckarna. Så vi sköter oss ska ni på NK veta :) Det har varit så blött så vi har inte kunnat vädra dem tidigare. Vi hade tur denna gång att vi hade en stuga att åka till, det kommer inte att vara lika enkelt i fortsättningen. Planen från början var att ta vilodagar i tält, men då tänkte vi oxå att det skulle vara lite varmare :P Typiskt att vi valde att åka den kallaste våren på länge... Vi blir kvar här i morgon och sen vandrar vi vidare på torsdag. Då ska det bli regn. Jag älskar mitt liv. Vi måste först se till att ta oss tillbaka till Fjällnäs. Eftersom vi går Gröna bandet så får vi inte ta oss fram med motordrivna transportmedel. Vi tog taxi hit och det kanske blir taxi tillbaka. Men man får göra avstickare inom en viss tid och så länge vi fortsätter från samma ställe så är det lugnt. Så det blir inget fusk här inte! Nu ska vi fortsätta kolla fotboll. En sak som varken jag eller Mathias kommer att sakna är den galna hysterin kring det kungliga bröllopet. Går det verkligen hem hos folk? Jag får bara lust att slå sönder teven.

måndag 14 juni 2010

Mys i Funäsdalen

Såhär ser man ut efter att inte ha tvättat sig på en vecka. Vet inte om det syns på bilden, men håret är sjukt flottigt. Mathias och jag har aldrig känt oss så attraherade av varandra som vi gör nu. Men kolla vad mysigt vi har det i stugan i Funäs ;) Tror att vi stannar här resten av sommaren. Och jag ska tala om för er att vi aldrig har mått bättre! Här finns el, rinnande vatten och tv! Fast vi bara har varit ute i en vecka så har man redan lärt sig att uppskatta såna saker. Vi människor är ju faktiskt väldigt bekväma av oss. Och det är inget fel med det. Vill man poppa popcorn i micron en kväll bara för att man kan, ja då tycker jag att man ska göra det för glatta livet! Jag trodde att jag skulle känna tvärtom, dvs att vi lever i överflöd, men nej. Jag tycker om att vara hemma och mysa, det är det jag är gjord för. Tur att jag har hittat en likasinnad i Mathias :)

Den här första veckan har inte varit speciellt kul. Den tredje dagen hade vi faktiskt sol, men annars bara regn och blåst och kallt. Ska jag ta det dag för dag, så får ni en bild av hur vår vecka har sett ut (för er som orkar läsa långa inlägg). Dag 1: regn. Dag 2: regn och lite sol. Dag 3: sol hela dan. Underbart väder. Lyckades ladda solcellsladdaren lite grann. Extremt stenigt, emellanåt stora stenblock och mycket nedförsbackar. Skönt tänker ni, men nej. Det är inte skönt. Hade ont i knäet, och tårna stackarna har aldrig i sina hela liv få ta så mycket stryk. Och jag har inte ens frågat dem om de vill me ut på den här vandringen. Det ville de inte fick jag reda på. Gick 17 km i svår terräng. Dag 4: regn. Stenigt och blött - trampade omkring i våtmarker där det inte fanns stenblock. Inte så trevligt. Gick 18 km. Dag 5: den värsta j***a dan i mitt liv. Det var så kallt och jag var så utmattad att jag inte visste vart jag skulle bli av. Jag fick ett smärre sammanbrott (läs: jag behövde psykhjälp) och satte mig på en sten och ville bara hem. Mathias gav mig en kaka och när jag väl hade insett att det inte fanns annat att göra än att knata på så var det bara att fortsätta. Svårt att slå läger på stenblock. När vi nästan var framme vid vårt mål för dagen så fanns där en flod som inte kunde passera. Då fick jag ännu ett sammanbrott (läs: jag blev mentalt instabil); men efter mycket om och men så hittade vi en bro (fanns inte med på kartan) och kunde passera. Var så trött att jag lade mig direkt, utan mat och utan att borsta tänderna. Detta var faktiskt andra gången som det hände, hemma borstar jag ALLTID tänderna. Dag 6: regn/snö/hagel/sol/blåst och en massa variationer däremellan. Blött och kallt. Både Mathias och jag var så utmattade att varje steg krävde en enorm kraftansträngning.

Den första veckan startade inte så bra, med andra ord. Men nu ska vi ladda våra psykiska och fysiska batterier i ett par dagar med god mat, bra sömn, slappande och en hel del tv tittande.

Etapp 1 - klar

Nu är vi framme i Fjällnäs vilket betyder slut på etapp 1! Och det en dag tidigare än beräknat dessutom. Vi är väldigt stolta över oss själva. Och väääldigt slitna... Och frusna och het utmattade. Mathias släkting har en stuga i Funäsdalen (som ligger 2 mil bort) som vi ska försöka ta oss till. Vi tänkte ta en (eller kanske två - vi har förtjänat det) vilodagar där. Risken är att vi inte kommer därifrån dock... Men vi har ett smärre problem - det går inga bussar och taxi e svindyrt. Så vi är inte säkra på att vi ens kommer dit. Vi får försöka lifta. Kommer vi fram så ska ni få höra vad vi har varit med om de senaste dagarna.

fredag 11 juni 2010

Stuga

Nu har vi äntligen lite täckning (2 pluttar) :) Vad för land lever vi i egentligen när man inte ens kan använda sin mobil ute på fjällen? Nu ligger vi nedgosade i våra sovsäckar i en stuga. Efter igår natt så tyckte vi att vi förtjänade att sova skönt (och kommer man till en varm stuga så har man ingen viljestyrka att stå emot); eftersom det var kallt som saaatan. Min sovsäck har en komfortvärme på -2 C, vilket innebär att det var mycket kallare än så. Både jag och Mathias vaknade frusna, med huvudvärk och ont i hela kroppen. Och Mathias har ALDRIG huvudvärk (jag har jämt, så det var inget nytt för mig). Så nu ligger vi här.

Vår första dag startade med regn. Sen regnade det hela natten och nästan hela påföljande dag. Men idag har det varit skönt väder med solsken hela dan. Dock har vandringen inte varit den lättaste. Bilden ni ser, det är den terrängen som vi har haft idag och halva dan igår. Jag kan tala om att det inte är a walk in the park, speciellt inte med 15 respektive 20 kg på ryggen. Så nu ligger vi här och har det skönt. Det finns visserligen ingen el eller rinnande vatten, men det är varmt! Efter bara några dar så ser man redan annorlunda på saker och ting. Men jag hade inte haft nåt emot en bra film och lite popcorn...

Stuga

Nu har vi äntligen lite täckning (2 pluttar) :) Vad för land lever vi i egentligen när man inte ens kan använda sin mobil ute på fjällen? Nu ligger vi nedgosade i våra sovsäckar i en stuga. Efter igår natt så tyckte vi att vi förtjänade att sova skönt (och kommer man till en varm stuga så har man ingen viljestyrka att stå emot); eftersom det var kallt som saaatan. Min sovsäck har en komfortvärme på -2 C, vilket innebär att det var mycket kallare än så. Både jag och Mathias vaknade frusna, med huvudvärk och ont i hela kroppen. Och Mathias har ALDRIG huvudvärk (jag har jämt, så det var inget nytt för mig). Så nu ligger vi här.

Vår första dag startade med regn. Sen regnade det hela natten och nästan hela påföljande dag. Men idag har det varit skönt väder med solsken hela dan. Dock har vandringen inte varit den lättaste. Bilden ni ser, det är den terrängen som vi har haft idag och halva dan igår. Jag kan tala om att det inte är a walk in the park, speciellt inte med 15 respektive 20 kg på ryggen. Så nu ligger vi här och har det skönt. Det finns visserligen ingen el eller rinnande vatten, men det är varmt! Efter bara några dar så ser man redan annorlunda på saker och ting. Men jag hade inte haft nåt emot en bra film och lite popcorn...

Nu har vi äntligen lite täckning (2 pluttar) :) Vad för land lever vi i egentligen när man inte ens kan använda sin mobil ute på fjällen? Nu ligger vi nedgosade i våra sovsäckar i en stuga. Efter igår natt så tyckte vi att vi förtjänade att sova skönt (och kommer man till en varm stuga så har man ingen viljestyrka att stå emot); eftersom det var kallt som saaatan. Min sovsäck har en komfortvärme på -2 C, vilket innebär att det var mycket kallare än så. Både jag och Mathias vaknade frusna, med huvudvärk och ont i hela kroppen. Och Mathias har ALDRIG huvudvärk (jag har jämt, så det var inget nytt för mig). Så nu ligger vi här.

Vår första dag startade med regn. Sen regnade det hela natten och nästan hela påföljande dag. Men idag har det varit skönt väder med solsken hela dan. Dock har vandringen inte varit den lättaste. Bilden ni ser, det är den terrängen som vi har haft idag och halva dan igår. Jag kan tala om att det inte är a walk in the park, speciellt inte med 15 respektive 20 kg på ryggen. Så nu ligger vi här och har det skönt. Det finns visserligen ingen el eller rinnande vatten, men det är varmt! Efter bara några dar så ser man redan annorlunda på saker och ting. Men jag hade inte haft nåt emot en bra film och lite popcorn...

Vi har bestigit berget!

Nu står vi på toppen av ett berg och det är hittills bara här vi har kunnat blogga. Dock så skiftar täckningen väldigt mycket vilket tar på batteriet. Men vi lever Alice, och vi har alltså inte mördat varandra. Ännu. Får se när vi kan skriva igen.

PS. Det regnar och blåser och e kallt.

Stuga

Nu har vi äntligen lite täckning (2 pluttar) :) Vad för land lever vi i egentligen när man inte ens kan använda sin mobil ute på fjällen? Nu ligger vi nedgosade i våra sovsäckar i en stuga. Efter igår natt så tyckte vi att vi förtjänade att sova skönt (och kommer man till en varm stuga så har man ingen viljestyrka att stå emot); eftersom det var kallt som saaatan. Min sovsäck har en komfortvärme på -2 C, vilket innebär att det var mycket kallare än så. Både jag och Mathias vaknade frusna, med huvudvärk och ont i hela kroppen. Och Mathias har ALDRIG huvudvärk (jag har jämt, så det var inget nytt för mig). Så nu ligger vi här.

Vår första dag startade med regn. Sen regnade det hela natten och nästan hela påföljande dag. Men idag har det varit skönt väder med solsken hela dan. Dock har vandringen inte varit den lättaste. Bilden ni ser, det är den terrängen som vi har haft idag och halva dan igår. Jag kan tala om att det inte är a walk in the park, speciellt inte med 15 respektive 20 kg på ryggen. Så nu ligger vi här och har det skönt. Det finns visserligen ingen el eller rinnande vatten, men det är varmt! Efter bara några dar så ser man redan annorlunda på saker och ting. Men jag hade inte haft nåt emot en bra film och lite popcorn...

tisdag 8 juni 2010

Framme vid Grövelsjön

Nu har vi slutligen anlänt till vår officiella startposition. Vi har ju visserligen rest i 15 timmar redan och nu ska vi börja vandra. Vädret började bra men ju närmare vi kom Grövelsjön, desto mer försämrades det. Nu är det visserligen uppehåll, men av molnen att döma så kommer det inte hålla i sig länge till. Vi sitter inne på fjällstationen för att byta om och strax traska vidare. Vi tänkte först äta mat här inne, men sen såg vi att det kostar 100 kr per dygn OCH person! Alltså 200 kr för att värma upp lite vatten. Nooooo.

måndag 7 juni 2010

Hej då varma, sköna, underbara lägenhet, hej kalla, blöta fjäll!

Nu är vi äntligen på väg. Efter mycket sista-minuten fixande så lyckades vi lösa det mesta. Och efter mycket sista-minuten stress så börjar det äntligen kännas lite bättre. Angående all packning och planering alltså. Väl på perrongen så kom en annan stress smygande (läs: som ett bombnedslag): tanken på att vi inte kommer att ha ett hem på tre månader! Det känns ganska läskigt. Det får mig att vilja gå hem och lägga mig i sängen och stanna där hela sommaren. Eller i alla fall ta me sängen på resan. Hur som helst så är vi på väg nu. I en liggkupe för 6 pers. Alltid lika mysigt. 4 personer som alla på samma gång försöker bädda sina sängar, ordna med sina väskor, göra sig i ordning för natten, och allt detta på en yta bestående av ca 1,5 kvm. Löööv it!

Köp ALDRIG något från Rawfoodshop.se!

Nu är det ca 5 timmar kvar innan vi ska åka och vi har fortfarande grejer kvar att fixa :S. Bland annat så har vi haft myyyyycket kontakt med ett företag som heter Rawfoodshop där ingen vet hur man sköter en organisation uppenbarligen. Vi beställde en svamptork från dem men avbeställde denna. Torken skickades ändå iväg till oss TRE dagar efter att vi hade avbeställt (de ansåg att vi avbeställde för sent). Då ringde vi och de sa att vi bara skulle låta torken gå tillbaka till dem. Sen fick vi hem en faktura. Då ringde vi igen och då sa de att de skulle kreditera fakturan så fort de hade fått in torken. Sen fick vi hem en påminnelse. Då ringde vi igen och de sa att de skulle höra av sig. Vi fortsatte att ringa och maila, men ingenting hände. Idag ringde Mathias och de tyckte att "sånt kunde man minsann inte ordna i sista minuten" :S. Så nu har vi överlåtit ärendet till mina föräldrar eftersom vi ska iväg ikväll och kommer inte att kunna nås på ett tag. De på Rawfoodshop kan fortfarande inte se om torken har kommit tillbaka. Så jag tänkte att jag själv kunde kolla upp detta. Så jag ringde till posten och fick veta att paketet skickades till Tyskland. Då gick jag in på den tyska postens hemsida och spårade paketet och såg att det hade kommit tillbaka i onsdags. Detta tog ca 5 minuter. Men andra ord: Rawfoodshop är INTE ett särskilt intelligent företag!

Idag åker vi

Nu är det inte många timmar kvar tills vi ska åka. 10 timmar för att vara exakt. Och vi har fortfarande inte fixat allt som fixas skall. Känner hur paniken bara ökar. Fattar inte hur det alltid blir såhär. Inte för att vi brukar åka iväg på tre månaders vandringar ofta, men ni vet när man ska iväg nånstans bara för en kväll så blir det alltid stressigt precis innan man ska åka. Det är som med skolan; man tänker att man ska läsa all litteratur innan föreläsningen så att man ligger i fas, men efter 6 år i skola så har man fortfarande inte fattat att man inte kan skjuta upp det. Nu har Mathias åkt iväg till Malmö för att hämta ut våra bambustavar som vi ska ha som vandringsstavar. Och ikväll, en si så där 20 minuter innan vi ska ta tåget så ska Mathias hämta ut sin miniyxa som han har lämnat in för slipning. F*n vad vi har planerat detta bra.

fredag 4 juni 2010

Matlådor klara

Nu har vi äntligen packat klart alla matlådor som vi kommer att få uppskickat längs med vandringen! Har ni någonsin försökt planera mat för tre månader framåt? Som helst ska vara lätt och varierad? Jag kan i alla fall säga att det inte var speciellt lätt. Eller kul. Men nu är det klart :D

Kartonger med mat

Sådär ser kartongerna ut i mina föräldrars bil. Det är nämligen de som ska skicka en del av lådorna; 8 stycken för att vara exakt. Vi tackar för det.

Och vi ber om ursäkt för att vi inte har skrivit något på ett par dagar, det har varit så mycket att planera och packa. Vi fick tyvärr inte med en bärbar dvd-spelare. Jag försökte, men Mathias satte ner foten (:S). Dock så fick jag igenom min superpincett! Mathias är hård, men rättvis. I morgon blir det bröllop så det blir kanske inget inlägg då heller, men misströsta inte, vi åker ju på måndag :). Då kommer ni få se på bloggande. Fast jag tvivlar på att vi kommer att kunna slå Blondinbella (har kollat in hennes blogg för att se vad allt ståhej handlar om och hon skriver typ 12 gånger om dagen - fast jag antar att det är lätt när man har det som jobb). Men jag är inte bitter.

tisdag 1 juni 2010

Packar mat

Nu har vi satt igång på allvar med att packa de lådor med mat som vi ska skicka upp till våra depåstopp. Det ser ut som ett rent j***a helvete hemma hos oss just nu.





Nu skulle jag verkligen vara tacksam för en större lägenhet. Det positiva är att vi åtminstone går från mindre till större i sommar. Vår säng är 120 cm bred - tältet är större än så. Och så har vi ju hela naturen som vårt nya hus. Ett stort och ödsligt hus. Och kallt. Men ett hus likväl. Ska bli mysigt (:S).

Nu är det mindre än en vecka tills vi åker :D. Jag tror inte riktigt att jag har fattat det. Det börjar kännas lite pirrigt, speciellt när jag tänker på att vi inte kommer att bo inomhus på tre månader (och nej, naturen räknas INTE som ett hus). Kommer kännas konstigt att inte få ligga i sin sköna varma säng och kolla på film (kan man ta med sig en bärbar dvd-spelare på en vandring?) och att inte träffa folk på så lång tid. Folk vi känner alltså, vi kommer ju träffa andra skogsmullar som är ute och vandrar när det egentligen finns mycket bättre saker att fördriva tiden på. Och vi kommer ju ha annat sällskap också, såsom mygg, knott, spindlar etc. Det blir ju trevligt. Ännu trevligare vore om nån av dem kunde spela kort så att vi kunde dra ihop ett gäng. Du gamla, du fria, here we come.